Saç Ekim Merkezleri Sertifika Zorunluluğu
Sağlık Bakanlığı Saç Ekim Üniteleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan düzenleme ile sağlık kuruluşları bünyesindeki saç ekim merkezlerinde sadece bakanlıkça kayıtlı işçiler çalıştırılacak, saç ekimi uygulayıcı belgesi ve saç ekimi uygulayıcı yardımcısı belgesi olmayanlar saç ekimi yapamayacak. saç ekimi yapmak.
Yönetmelik ile saç ekimi ünitelerinin açılması, saç ekimi Saç ekimi uygulamasına ilişkin temel standartlar ile saç ekimi birimlerinde çalıştırılacak personelin belirlenmesi ve saç ekimi birimlerinin denetlenmesine ilişkin esaslar belirlenmiş ve yeniden düzenlenmiştir. Yeni yönetmeliğe göre bakanlığa bağlı hastaneler, devlet ve vakıf üniversitelerine bağlı hastaneler, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine bağlı özel hastaneler, tıp merkezleri ve poliklinikler yönetmelik kapsamında işletme izin belgesi alınarak açılabilecek. .
Saç Ekiminde Sertifika Zorunluluğu!
Saç ekimi uygulayıcısı ve saç ekimi uygulayıcısı sertifikalarına ilişkin Yönetmelik kapsamında, Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde hekimler ve tıp dışı sağlık meslek mensupları için düzenlenen diğer sertifika programları, saç ekimi uygulayıcısı sertifikası ve saç ekimi pratisyen hekimliği sertifikası sertifika verilecektir. Saç ekimi uygulayıcısı ve saç ekimi uygulayıcısı yardımcısı sertifika eğitim süresi ve içeriği bakanlık tarafından belirlenecektir.
Pratisyen Hekim Sadece Doktor Olabilir
Saç ekimi uygulayıcısı sertifika programına sadece doktorlar katılabilir. Saç ekimi uygulayıcı asistanlığı sertifika programına doktor olmayan sağlık çalışanları katılabilir. Sertifika programı eğitmenleri; plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, cilt ve zührevi hastalıklar uzmanları ve medikal estetik sertifikasına sahip doktorlar.
Yurt Dışından Alınan Belgeler Kabul Edilir mi?
Yurt dışından alınan saç ekimi uygulayıcı sertifikası, ilgili mevzuat uyarınca Bakanlıkça uygun görülmesi halinde geçerli kabul edilecektir. Yeni düzenleme ile mevcut saç ekimi uygulamasının yapıldığı sağlık kuruluşlarında görev yapan tıp dışı sağlık meslek mensuplarının üç yıl içerisinde saç ekimi pratisyen yardımcısı sertifikası almaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde ilgili hekimin gözetiminde çalışmalarına devam edebileceklerdir.
Saç ekimi ünitesi bulunan sağlık kuruluşlarında, en az iki yıl süreyle işçi çalıştırma belgesi olan ve uygun olduğunu belgeleyen hekim olmayan sağlık meslek mensuplarına Bakanlıkça saç ekimi pratisyen hekim sertifikası verilir. saç ekimi ünitesinde aktif olarak çalışan, yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde Bakanlığa başvurur. ayarlanacak.
Sağlık Kurumlarının Saç Ekim Üniteleri ile Uyumlaştırılması
Yeni düzenleme ile saç ekimi yapma izni olan tüm sağlık kuruluşları, bir yıllık süre içinde yönetmelikte yer alan kuralları yerine getirmeleri halinde saç ekimi uygulamalarına devam edebilecek. Bu süre sonunda söz konusu kurallara uymayan sağlık kuruluşlarının izinleri iptal edilecektir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)